Példaértékű az újkígyósiak idősgondozása – államtitkári látogatás és beruházásátadás településünkön – Újkígyós város weboldala

Példaértékű az újkígyósiak idősgondozása – államtitkári látogatás és beruházásátadás településünkön

Április 27-én ünnepélyes keretek között adták át a korszerűsített, akadálymentesített, új eszközökkel felszerelt Ezüstág Gondozási Központot. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára, aki beszédében kiemelte és országos szinten példaértékűnek nevezte településünk idősgondozással kapcsolatos pozitív szemléletét. (Fotó: A szalagátvágás pillanata. Balról: Szűts László, Szebellédi Zoltán, Soltész Miklós)

Kijelentette, hogy az újkígyósi szándék – mely a nappali ellátást erősíti -, egyezik a kormányzati törekvésekkel, ami a bentlakásos idősek otthonában történő elhelyezésről fokozatosan helyezi át a hangsúlyt a nappali, intézményesített ellátásra.

A pályázatkezelő szervezet képviselője, Szűts László, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Szegedi Területi Irodájának vezetője is szót kapott. Kifejtette, hogy a jövőben igyekeznek még egyszerűbbé, kevésbé bürokratikussá tenni a pályázati rendszert, hiszen a jelenlegi gyakorlat szerint nem ritka, hogy évek telnek el, mire a települések pénzükhöz jutnak.

 

 


A szalagátvágás pillanata. Balról: Szűts László, Szebellédi Zoltán, Soltész Miklós

A szalagátvágás pillanata. Balról: Szűts László, Szebellédi Zoltán, Soltész Miklós



Vida Klára intézményvezető a gondozási központ történetét, az évek alatt fokozatosan bővített tevékenységi köröket, azok fontosságát ismertette. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a település vezetőinek az intézmény munkatársainak és gondozottjainak, valamint a polgármesteri hivatal műszaki csoportjának és karbantartóinak.

Szebellédi Zoltán polgármester kiemelte: az idősek nappali ellátása több évtizede kiemelkedően működik, annak ellenére, hogy korábban támadások érték, elsősorban a házi segítségnyújtás területén, mely országos szinten is sok problémát okozott. Itt azokra az alapítványokra utalt, melyek megkerülve a helyi önkormányzatokat szerezték be működési engedélyüket és az egyébként kötelező települési szociális alapellátás feladatát szerették volna átvenni, legtöbbször alacsony színvonalon, sok esetben az idős emberek megkárosításával. A beszéd további részében elhangzott, hogy milyen változtatásokon esett át az idősek otthona. A 37 167 505 Ft beruházási költségvetésű létesítményt az ünnepélyes szalagátvágás után vehették birtokba a település lakói. Az épület bejárását követően állófogadással, pezsgős koccintással ért véget az ünnepség.

Szamosvári Zsolt

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás