Polgármesteri köszöntő – Újkígyós város weboldala

Polgármesteri köszöntő

Kedves Újkígyósiak! Tisztelt Választópolgárok!

Lezajlott az önkormányzati választás. Minden jelölttársam nevében köszönetet mondok a választást lebonyolító szervezetek és bizottságok tagjainak, hogy vállalták ezt az olykor embert próbáló feladatot. Köszönetemet fejezem ki azoknak a választópolgárnak, akik szavazatukkal véleményt nyilvánítottak. Örülök, hogy éltek a jogukkal, hogy beleszóljanak saját sorsuk irányításába azzal, hogy Újkígyós Város Képviselő-testületének tagjait megválasztották.

A demokráciát sokan nem tartják jó dolognak, mondván, hogy a választópolgárok félrevezethetők, megtéveszthetők, sokszor a demokratikus szavazásnak köszönhetően félrecsúsznak a dolgok. Mégis sokakkal vallom, hogy bizonyára lehetne ettől jobb jogi, politikai berendezkedés, az is lehet, hogy olykor nem megfelelő mederben folynak az események, de legalább négy évente megkapjuk a lehetőséget, hogy beleszóljunk az országos és helyi közügyek gyakorlásába. Lehetőségünk van négy évre megválasztani országos és helyi vezetőinket.

A választók ilyenkor tulajdonképpen véleményt, akár ítéletet mondanak az előző négy évről. Nagy izgalommal jár ez azok számára, akik ilyekor megmérettetnek. Négy évvel ezelőtt bizalmat kaptam arra, hogy Újkígyós önkormányzati ügyeit irányítsam. Nagy lelkesedéssel fogtam hozzá a munkához. Bár már sokszor megtettem, nem lehet elégszer megköszönni a négy év közös munkáját a képviselő-testületnek, a bizottsági tagoknak, a hivatal és az önkormányzati intézmények vezetőinek és dolgozóinak, a civil szervezeteknek, a különböző vállalkozásoknak és a sok-sok egyéni segítőnek, támogatónak. Küzdelmes, de sikeres és eredményes négy évet dolgoztunk együtt. Ez a felsoroltak nélkül nem ment volna. Köszönöm mindenkinek!

Izgalommal vártam az „ítéletet” a választás napján: vajon négy év munkájával tudtam-e bizonyítani jó szándékomat, kitartásomat, munkabírásomat, rátermettségemet? Az „ítélet” megszületett, a szavazáson részt vett újkígyósiak jelentős többsége úgy döntött, hogy azok a törekvések, amelyeket vezetésemmel az előző képviselő-testület elindított, eredményesek voltak vagy legalábbis jó irányba indultak el. Bizalmat kaptam arra, hogy a közös munkát a vezetésemmel folytassuk tovább.

Úgy gondolom azonban, hogy nem csak rólam szólt ez a döntés. Négy évvel ezelőtt és most is a Fidesz-KDNP-Gazdakör jelölése, támogatása mellett kaptam, kaptunk megbízást a választópolgároktól. Arra is többségében szavaztak az emberek, hogy olyan közösség irányítsa a várost, amely képes az összefogásra, képes lemondani olykor egyéni érdekekről, ambíciókról annak érdekében, hogy a közösségi szempontok érvényesüljenek elsősorban. Mert aki a kicsiben tud szolidáris, megértő, lemondó lenni, az a nagy dol-gokban is meg tudja tenni ezt.

A választás eredményeként nagy szavazati aránnyal kaptam bizalmat a polgármesteri feladatok ellátására. A képviselő-testület 8 tagja közül 5-en szintén a Fidesz-KDNP-Gazdakör jelöltjei közül kerültek ki. Köszönjük ezt a bizalmat! Úgy gondolom, az eddigi közös munkát is jutalmazták ezzel. Ugyanakkor érezzük azt a nagy elvárást, felelősséget is, amely ezekben a szavazatokban megjelenik. Tudjuk azt, hogy az újkígyósi emberek többségének fontosak azok az értékek, azok a törekvések, amelyek ezek mögött a szervezetek mögött megjelennek. Tudjuk azt, hogy az újkígyósi emberek számára fontos alappillérek a következők: föld, család, hagyomány, összefogás, munka, igazságosság, szeretet. Tudjuk azt, hogy jogos elvárásként fogalmazódik meg, hogy ezekért az értékekért mindent tegyünk meg az országos és a helyi politikában. Igyekszünk megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Azért fogok dolgozni a következő négy évben is, hogy Újkígyós és benne az itt élő emberek boldogulását szolgáljam képviselőtársaimmal és minden jó szándékú segítővel együtt.

A képviselő-testület 13 főről 8 főre csökkent. A feladatok azonban nem változtak. Ez azt jelenti, hogy még többet kell dolgoznunk mindannyiunknak, illetve meg kell találnunk azokat a formákat, amelyek által egyre több újkígyósi tettre kész embert tudunk bevonni a közös munkába. Hiszem azt, hogy problémáink megoldását nem csak kívülről kell várnunk.

Fel kell tárnunk közösen azokat az erőforrásokat, amelyek a rendelkezésünkre állnak, és ezeket az erőforrásokat együtt kell jól felhasználnunk annak érdekében, hogy mindenféle tekintetben biztosítani tudjuk a megnyugtató jövőt önmagunk és utódaink számára. Ehhez hívok segítségül minden közösen gondolkodni, tenni akaró embert. Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy ez a partnerség vezet eredményre.

Az elmúlt négy esztendőben nagyon sok korábbi tervünket sikerült megvalósítani vagy legalábbis elindítani. A feladatok azonban soha nem fogynak el. Most nem gazdasági programbeszédet kell tartanom, az ún. ciklus program elkészítésére a törvény hat hónapot biztosít a képviselő-testület számára – bár azon leszek, hogy erre ne kelljen hat hónapot várni.

Fontosnak tartok azonban néhány előre látható feladat kiemelését a sok-sok teendő közül:

– Jól működnek intézményeink, de tovább kell javítanunk az intézmények által nyújtott szolgáltatások minőségén, de lehetőség szerint tovább is kell fejlesztenünk intézményeinket, hogy Újkígyós lakói minél teljesebb szolgáltatásokhoz tudjanak helyben hozzájutni. Itt mindenképpen említésre méltónak tekintem, hogy lehetőség szerint meg kell építenünk a központi óvodánkat.

– Nagyon sok ember került az elmúlt néhány évben nagyon nehéz helyzetbe: elveszítette a munkáját, veszélybe került a család fenntartásának, az emberhez méltó életnek, sőt adott esetben a lakhatásnak a lehetősége. Bár tudjuk, hogy ennek oka a makrogazdaság általános szűkülése, sok esetben felelőtlen kormányzati munka következménye volt, mégis a legfontosabb célkitűzéseink közé fog tartozni a munkahelyteremtés elősegítése: befektetők felkutatása, az önkormányzat által megvásárolt Tormási úti ingatlan munkahelyteremtéssel együtt járó gazdasági hasznosítása, a helyi gazdaság összefogása, a mezőgazdasági feldolgozóipar létrejöttének elősegítése.

– Újkígyós számára természet adta lehetőség a geotermikus kincs, amely alattunk elhelyezkedik. Mind energetikai, egészségügyi, turisztikai és egyéb gazdasági szempontból fontos megvizsgálni, hogy reális cél-e ennek a kincsnek a feltárása és hasznosítása. Amennyiben igen, akkor konkrét terveket kell elkészíteni és hozzá kell látni azok megvalósításához.

– Világszerte jelentős gazdasági tényező az idegenforgalmi ágazat. Szakszerűen meg kell vizsgálnunk, hogy milyen lehetőségek rejlenek számunkra ezen a területen.

– Az elmúlt négy évben jelentős fejlődésen ment keresztül Újkígyós kulturális élete. Fontos ezek közösségformáló ereje, de jelentős közvetlen és közvetett gazdasági forrássá is válhat a város fejlődését tekintve. Ezért lehetőség szerint fontosnak tartom ezek további fenntartását, továbbfejlesztését. Ezekben a programokban is jelentős szerepet vállaltak közösségeink, civil szervezeteink. Fontos célnak tekintem, hogy lehetőségeink szerint támogassuk a közösségi szempontokat erősítő civil szervezetek és sportegyesületek működését.

– Más önkormányzatokkal együtt veszünk részt az ivóvízminőség-javító program megvalósításában és a hulladékgazdálkodás átszervezésében. Mindkét területen felelősségteljes odafigyeléssel kell képviselnünk az újkígyósi emberek érdekeit.

Összefoglalva úgy mondhatnánk: minden eszközzel növelnünk kell Újkígyós megtartó erejét és vonzóképességét.

Mindannyian tudnánk még sorolni hosszasan azokat a feladatokat, amelyek ránk várnak és lesznek olyanok, amelyekről még fogalmunk sincs. Ezeket a feladatokat úgy kell majd megvalósítanunk, hogy közben biztosítanunk kell az önkormányzat biztonságos működését. Felelősségteljes gazdálkodást fogunk továbbra is megvalósítani, amelynek része kell legyen az, hogy a céljaink elérésére lehetőséget adó pályázatokat maximálisan fel kell használnunk, adott esetben saját és egyéb külső források bevonásával kell megvalósítani céljainkat. Nehéz feladat lesz ez, hiszen – mint azzal mindannyian tisztába vagyunk – országon lerabolt állapotban van.

Sok a nehézség, amit le kell küzdeni. Az a bizalom azonban, amely országosan és helyben is megnyilvánult a nemzetet építeni akaró politikai erők és személyek felé, erőt ad a feladatok elvégzéséhez.

Winston Churchill angol miniszterelnök azt mondta: „Az optimista minden vészhelyzetben lehetőséget lát – a pesszimista veszélyt lát minden lehetőségben.” Én optimista vagyok a jövőt illetően.

Kérem a jó Istent, hogy adjon erőt, egyetértést és optimizmust mindannyiunknak ahhoz a közös munkához, amellyel városunk javát kívánjuk szolgálni!

Szebellédi Zoltán
polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás