Tájékoztatás az ivóvízminőség-javító projektről – Újkígyós város weboldala

Tájékoztatás az ivóvízminőség-javító projektről

A 201/2011.(X.25.) Korm.rendelet az Európai Uniós határértékekhez igazodva írja elő az ivóvíz minőségi követelményeit. Mivel Újkígyóson az eddig szolgáltatott ivóvíz a korábbi szabványokban foglaltaknak ugyan megfelelő volt, de minősége több paraméter /mangán, arzén, ammónium/ esetében meghaladta az érvényben lévő határértékeket. Az elmúlt időszakban Medgyesegyháza és Újkígyós városa közösen vett részt a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0014 számú, Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Projektben.

A projekt keretében Újkígyóson megfúrásra került három új víztermelő kút, felújításra került 29 csomópont, 6 db tűzcsap és megvalósításra került a vízkezelő technológia. A vízkezelő technológia alkalmas a határértéket meghaladó komponensek határérték alá szorítására. Fő technológiai eleme az ammónium eltávolítására szolgáló biológiai ammóniamentesítő, másik része az arzén-vas és mangánmentesítő. A művek elkészülte és a próbaüzem lefolytatása után a településen 2015. november 20-án megkezdődött a kezelt víz hálózatba táplálása, melyet az elosztó-hálózat átmosatása követett. Mivel a biológiai ammóniamentesítő ideális életteret biztosít a mikroorganizmusok számára – tekintet nélkül arra, hogy azok a kezelés szempontjából hasznosak vagy kórokozók –, szükség van a kezelt víz fertőtlenítésére. Erre egyébként a jogszabályi előírások, valamint a fogyasztók egészségének védelme miatt is szükség van. A kezelt víz fertőtlenítésére a szolgáltató az agresszív klórgáz helyett, a kevésbé roncsoló hatású speciális hypot használja.

Mivel Újkígyóson a szolgáltatott víz íze a vízkezelés miatt megváltozott, természetes, hogy az évtizedeken keresztül megszokott íztől való eltérés idegenkedést okozhat. Azonban fontos egyértelműen kijelenteni, hogy a szolgáltatott ivóvíz minden paraméterében megfelel a szigorított előírásoknak és fogyasztása semminemű káros hatással nincs az emberi szervezetre. Addig, amíg a hálózat minden egyes szakasza teljesen át nem öblítődik, előfordulhat üledék kiválás, klóros íz érzése, esetleges kellemetlen szaghatás, azonban a hálózat mosatásával ez fokozatosan megszűnik. A fertőtlenítésből adódó kellemetlen hatások csökkentése érdekében az üzemeltető folyamatosan csökkenti a vízhez adagolt hypo mennyiségét, egészen a laboratóriumi vizsgálatokkal kontrollált minimálisan szükséges mennyiségig. Az üzemeltető és a népegészségügyi hatóság folyamatosan ellenőrzi a hálózati víz minőségét, ezáltal is garantálva a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátását.

Az átállásból adódó kellemetlenségekért szíves türelmüket és megértésüket kéri az üzemeltető Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft!

                                                                 

                                                                

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás