TANÁCSOK, GONDOLATOK AZ ÚJ KORONAVÍRUS OKOZTA BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉHEZ – DR. MAROSSY LÁSZLÓ HÁZIORVOS – Újkígyós város weboldala

TANÁCSOK, GONDOLATOK AZ ÚJ KORONAVÍRUS OKOZTA BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉHEZ – DR. MAROSSY LÁSZLÓ HÁZIORVOS

Különösen veszélyes a 60-65 év feletti idősebb és fokozottan veszélyeztetettek: a szív-érrendszeri betegek, cukorbetegek, kifejezetten magas vérnyomásúak, krónikus légúti betegek és malignus betegségben szenvedők. Biztos sikerrel kecsegtető kezelés nem ismert, védőoltás jelenleg nincs.

A MEGELŐZÉS AZ EGYETLEN LEHETŐSÉG ! ! !

-A 60-65 év feletti és az említett betegség miatt veszélyeztetetteknél különösen fontos az : IZOLÁCIÓ!!

Helyes ha nem járnak személyesen bevásárolni, patikába vagy ügyeket intézni, nem érintkeznek nem velük lakó családtagokkal, unokákkal, lehetőség szerint egészségügyi dolgozókkal sem. Például a vásárlásokat a sokkal kevésbé veszélyeztetett fiatalok, családtagok, segítők intézik és a kerítésre akasztják az ételt, gyógyszert, zacskóban akár a visszajáró pénzt is stb. Az edényeket, szatyrokat akár a pénzt, stb. fertőtlenítő spray-vel érdemes lefújni.

Mozgásigény részbeni kielégítésére erőnléttől függő tempóban javaslom az udvari, kerti, föl-alá,oda-vissza vagy körbe sétálgatást. Jó ha kissé meglihegtet. Érdemes átlégzési-, vagy testre szabott légzési- és tornagyakorlatokat végezni. Aki bírja kocoghat is. Szerencsés aki kerti munkát tud végezni.

De „Egyéni, szabadidő célú gyalogos közlekedés külterületen (vagy) zöld területeken” (09 és 12 óra között vagy az utcák késő esti elnéptelenedése után célszerű). „Egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 m távolságot kell tartani.”

-Bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés, munkába menet, munka végzés stb. legyen sebészi (jobb híján bármilyen, akár házi készítésű) arc maszk, gumikesztyűk, fertőtlenítő spray, pl. Domesztos-os házi készítésű kis virágpermetező flakonban.( Elkészítését lásd később.)

Az utcai sorállások esetén is legyen meg az 1,5-2 m távolság egymás közt. Köhögéskor, tüsszentéskor elfordulni a szomszédoktól (ne feléjük irányuljon), beszélni csak arc maszkban, de ne gyorsan, ne hangosan ne sokat! Így jobban véd.

VIGYÁZAT! ! PRAKTIKUSAN MINDENKIT KORONAVÍRUS FERTŐZŐNEK KELL TARTANI!!

SOKAN TÜNETMENTESEK DE MÉGIS FERTŐZNEK!!

Kínai közlemény szerint is A FERTŐZÉS LEGFŐBB VEKTORAI (KÖZVETÍTŐI: MEGFERTŐZŐDŐ ÉSFERTŐZÉST TOVÁBB ADÓ) AZ ORVOSI TEVÉKENYSÉG SORÁN A PÁCIENSEKKEL SZEMÉLYESEN TALÁLKOZÓ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZET (ORVOS, NŐVÉR, ASSZISZTENS).

VIGÁZZUNK MAGUNKRA!, ORVOSOKRA, NŐVÉREKRE ÉS ASSZISZTENSEKRE.Ha kiesnek a munkából ki lép a helyükbe, lesz valaki? Praxisunk mindhárom tagja időskorú (a gyermekorvos is) a legveszélyeztetettebb korosztály.

Vigyázzunk magunkra! KERÜLJÜK A TÉNYLEGES ORVOS-BETEG TALÁLKOZÁST !

Ezért kérem ne tűnjenek a védő-védelmező, a kölcsönös megfertőzési rizikó csökkentését célzó tevékenységeink öncélúnak. Egyetlennek látszó megoldás a telefonos megbeszélés, tanácsadás,gyógyszerrendelés, illetve állandó gyógyszerek felírása. Rendelői telefonszám: 06 66 401 756.

Sajnos telefonjaink gyakran foglaltak ezért a híváshoz kitartás szükséges. A javasolt új-, illetve újraírandó állandógyógyszereket a rendelőben felírjuk és a gyógyszertárban recept nélkül a TAJ kártyával vagy TAJ szám bemutatásával ki lehet váltani.

Az új koronavírus okozta megbetegedés lappangási ideje 2-14 nap (leggyakrabban 5-6 nap). Leggyakoribb tünetei: hirtelen kezdetű 38 Celsius fokot meghaladó láz, száraz köhögés, légszomj. A gyanút megerősíti ha a tünet jelentkezését megelőző 14 napon belül külföldön járt, vagy korona vírus fertőzött beteggel szoros kapcsolatban állt. (A torokfájás nem tartozik a gyanús tünetek közé.)

EEMEFA rendelkezés:

-„ A KORONA VÍRUS GYANÚS BETEG RENDELŐI/OTTHONI VIZSGÁLATA TILOS!”

Lázas, köhögős, külföldön járt, de korona vírusra nem gyanús beteg otthoni vizsgálata k e r ü l e n d ő, távkonzultáció útján történő ellátásuk javasolt!

Zöld számok: 06 80 277 455 és 06 80 277456.

Fontos: FERTŐTLENÍTÉS:

Gyakori alapos szappanos kézmosás (minimum fél perc).

Alkohol tartalmú spray-k.Kéz és bőr fertőtlenítése (jelenleg hiánycikk).

KÍVÁNALOM: Virocid (vírusölő legyen!) -megjelölés a flakonon.

Brado termékek vírusölők de jelenleg hiánycikkek.

Domestos: bármelyik színű flakon megfelelő- egyformán 4,5% klórtartalom, Virocid. Jelenleg kapható.

Javasolt töménység: 5 liter vízhez 1,6 deciliter Domestos. (illetve 0,5 liter vízhez 16 mililiter).

Padló feltörléshez, csempék, műanyag felületek, nem kényes bútorok, tárgyak, kilincsek, táskák, pénz stb. fertőtlenítésére alkalmas. ).

Virágpermetezőbe flakonba töltve, kipermetezve kézfertőtlenítésre is hatékony. Váratlan

helyzeteket is figyelembe véve ez a flakonba töltött fertőtlenítő autóban tartása is javasolt.

Hátránya lehet: gyakori használata érzékenyeknél a bőrt szárítja (ami az olcsó patikai glicerin-el jól kezelhető).

Az elkövetkezendő nehéz időszak elviseléséhez sok türelmet, kitartást és jó egészséget kívánok mindannyiunknak a magam és az egészségügyben dolgozók nevében.

Dr. MAROSSY LÁSZLÓ

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás