Tiszta vizet a brüsszeli pohárba – Újkígyós város weboldala

Tiszta vizet a brüsszeli pohárba

Rosszindulatú, a becsületsértés határát súroló találgatások, vélemények keltek szárnyra az elmúlt napokban egy újkígyósi honlapon a brüsszeli meghívással kapcsolatosan. Titkolózni nem kívántunk, hiszen a meghívás is nyílt volt, illetve az azóta történt események is – az érintetek számára – teljesen nyíltan kerültek megszervezésre. Az út után beszámolót fogunk készíteni, de a jelenleg kialakult helyzetből adódóan fontosnak tartjuk a szervezés körülményeit ezúton is tisztázni.

Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke, 2011. október 23-án, a polgármester meghívásának eleget téve, tartott megemlékezést városunkban, amely rendezvényen az Újkígyósért Közalapítvány által meghirdetett Lócskay József tanulmányi ösztöndíj nyertesei vehették át – képletesen – az ösztöndíjaikat. Az Alelnök Úr látva, hogy Újkígyós város mennyire fontosnak tartja a felsőoktatásban részt vevő hallgatók tanulmányainak támogatását, az ünnepség utáni fogadáson ígértet tett arra, hogy lehetőséget biztosít a diákoknak és – egy későbbi egyeztetés alkalmával – a városi közszférában dolgozóinak arra, hogy egy tanulmányút keretén belül ellátogassanak Brüsszelbe. Az Alelnök Úr a fenti ígéretének eleget téve, 2012. május 7-11. között 44 főt vár Belgiumba: „az ösztöndíjasokat, az önkormányzat dolgozóit, polgármester urat – illetve azokat, akik ennek az ösztöndíj-programnak a vezetésében, szervezésében részt vesznek” (idézet Alelnök Úr munkatársának leveléből). Ennek megfelelően úgy döntöttem, hogy 35 felsőoktatásban részesülő és – velem együtt – 9 önkormányzati dolgozó vehet részt a brüsszeli tanulmányúton. Mivel a Lócskay József tanulmányi ösztöndíjban 19 fő részesült, ezért három évre visszamenőleg, illetve a BURSA Hungarica Ösztöndíjban részülők körében is meghirdettük az utazás lehetőségét. Ennek megfelelően 74 meghívót küldtünk ki a diákok részére, melyre 56 fő jelezte a részvételi szándékát. A részvételt a jelentkezési sorrendben regisztráltuk, azzal a kitétellel, hogy a Lócskay József ösztöndíjasok előnyt élveznek, mivel nekik szólt elsősorban a meghívás. Ezenkívül kikötöttük, hogy – minél több család gyermekének szerettünk volna lehetőséget adni – egy családból csak egy tanuló vehet részt a tanulmányúton. Az eredeti időpont 2012 márciusa lett volna, de ezt az időpontot Alelnök Úr május elejére módosította, amelynek az lett a következménye, hogy sok tanuló kénytelen volt lemondani az utazást az iskolai kötelezettsége miatt. Így alakult ki az a helyzet, hogy testvérek, képviselők és bizottsági tagok is részt vehetnek a tanulmányúton, amelynek költségét (útiköltség, szállás, reggeli, vacsora, belépők) az Alelnök Úr vállalja az erre kialakított keretéből. A programban szerepel parlamenti látogatás, Brüsszel nevezetességeinek megtekintése, illetve kisebb kirándulások a környékbeli településeken.

Külön szeretnénk kihangsúlyozni, hogy csak köszönet hangján szólhatunk Dr. Surján László alelnök úr gesztusával kapcsolatosan. A fentiek alapján tiszta szívvel kijelenthetjük, hogy igazságosan, méltányosan és körültekintően jártunk el az út megszervezésével kapcsolatosan és mind Surján Lászlóhoz, mind a meghívott egyetemista fiatalokhoz és Újkígyós városához méltatlannak ítéljük azokat a rosszindulatú megnyilvánulásokat, melyek ezen a bizonyos honlapon megjelentek.

Szebellédi Zoltán
polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás