Újkígyós Fejlesztési Akcióterve – Újkígyós város weboldala

Újkígyós Fejlesztési Akcióterve

Újkígyós Város Önkormányzata 2011. április 1-jén megbízást adott az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt-nek Újkígyós Fejlesztési Akciótervének (Akcióterv) és Újkígyós Integrált Fejlesztési Stratégiájának (IVS) elkészítésére. A megbízás szerinti első ütem (Akcióterv elkészítése) befejeződött, aminek tervezői munkáját az Aquaprofit Zrt. a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központtal együttműködve végezte el.

Fejlesztési Akcióterv

A tervezett fejlesztések megalapozásának és a pályázati forráslehetőségek feltárásának igénye tette szükségessé a Fejlesztési Akcióterv kidolgozását. A Fejlesztési Akcióterv a készülő Integrált Városfejlesztési Stratégiát megelőző, annak szakmai anyagát kiegészítő dokumentum. Az akcióterv jelentősége és egyben tulajdonsága, hogy tömören, a helyi lehetőségeknek és igényeknek megfelelően próbálja segíteni az Önkormányzat döntéshozóit a település fejlődési irányait és lehetőségeit meghatározó döntés-előkészítési munkában..

A tanulmány elkészültéhez vezető folyamaton belül több konzultációra is sor került, amelyeken a tervezők és megbízók képviselői, munkatársai vettek részt. A találkozókon az előkészítéshez és előzetes anyagok körvonalazásához szükséges információcserék során a tervezési alapdokumentumok, információk átadása és egyeztetése is megtörtént. A tervezés további fázisában a kialakult tartalom pontosítására került sor.

A településfejlesztési elképzelésekhez a város Településszerkezeti Tervvel, Szabályozási Tervvel és Helyi Építési Szabályzattal (2007) rendelkezik. Ezekkel a tervezést és fejlesztést megalapozó dokumentumokkal összhangban készült el a jelen stratégiai szemléletmóddal kidolgozott, a problémák feltárására és megoldására, valamint a jövőképhez illeszkedő célokkal felépített fejlesztési dokumentum.

A Fejlesztési Akcióterv végső formájában tartalmazza – az egyeztetések alapján körvonalazott elképzelések ismertetése mellett – a település gazdasági-társadalmi helyzetének összefoglaló megállapításokra alapozott bemutatását, és az önkormányzat által átadott projektkimutatások elemzését, valamint a fejlesztési elemek meghatározását.

Szakmailag a dokumentum leglényegesebb részeit a fejlesztési elképzelések összefoglalása, valamint a kiemelt jelentőségű projektek pályázati akcióterve képezik. Ezek a fejezetek hozzásegíthetik az önkormányzatot az elkövetkező évek költségvetésének összeállításához, ami az előrelátó gondolkodásmódot és kiegyensúlyozott fejlesztéseket segíti Újkígyóson.

Integrált Városfejlesztési Stratégia

A megbízás második ütemében készülő Integrált Városfejlesztési Stratégia a feladatok térbeli rendszerezésére vállalkozik, nevesítve az egyes városrészek fő fejlesztési céljait és beavatkozásait. Az IVS készítése folyamatban van. A kapcsolódó, 2011. július 25-én megtartott helyzetelemzés-tréningen megjelent lakosok részvételét ezúton is köszönjük. A tervek szerint két további alkalommal a kitörési pontok, majd a célterületek és célok kijelölése történik meg műhelymunka keretében.

Az elkészített Fejlesztési Akciótervet ezennel Újkígyós város lakosságának, civil szervezeteinek szíves figyelmébe ajánlom azzal a kéréssel, hogy szíveskedjenek az abban foglaltakról véleményt nyilvánítani. Azért, hogy a lakosság és a civil szervezetek véleménye a készülő IVS-ben szerepelhessen fontos, hogy észrevételeiket írásban a Polgármesteri Hivatal palyazatok@ujkigyos.hu  e-mail címre 2011. augusztus 28-ig eljuttatni szíveskedjenek. Az anyag nyomtatott formátumban megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban (Kossuth u. 41.).

Személyes véleménynyilvánítás az IVS-hez kapcsolódó összejövetelek keretében (azok első részében) lehetséges, amelyekre várjuk az érdeklődőket.

Kérem és javaslom, hogy minél többen éljenek a véleménynyilvánítás lehetőségével!

Szebellédi Zoltán
polgármester

A FAT az alábbi linken érhető el:Fejlesztési Akcióterv

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás