Újkígyósi segítség a kárpátaljai Zápszonynak – Újkígyós város weboldala

Újkígyósi segítség a kárpátaljai Zápszonynak

konzulatus.jpg

Zápszony a barabási határátkelőtől kb. 5 kilométerre fekvő, több mint 1800 lakosú kárpátaljai magyar falu. A lakosság főleg református vallású. Nagyon szép kazettás mennyezetű, a XVIII. században épült temploma van, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével a közelmúltban újítottak föl. A közelben található a híres kaszonyi termálfürdő, ezért néhányan falusi vendéglátással foglalkoznak. Beregszász kb. húsz kilométerre található Zápszonytól. Ebben a faluban él és szolgál immár 8 éve családjával az Újkígyóson felnőtt Nagy-Kasza Dániel baptista lelkész. Közösségi összefogással imaházat építenek, imaközösséget szerveznek, gyerekeknek napközit tartanak fönn, férfitársainak pedig „Harcosok klubját” szervez, sok esetben nehéz, már-már elveszett élethelyzetben lévőknek segítő kezet nyújtva.

Ebbe a faluba vittem el az újkígyósiak által adományozott támogatást, 275.000 Ft-ot. Az adományt Bacskai László polgármester fogadta, aki elmondta, hogy ebből a pénzből húsvétra 100 élelmiszercsomagot tudnak összeállítani, főleg idősek – 65 év felettiek – részére, amit a helyi képviselőkkel és a baptista gyülekezettel közösen fognak eljuttatni.

Polgármester úrral együtt meglátogattam egy „háborús veteránt”, a 27 éves Kovács Lászlót, aki négy alkalommal összesen 133 napot volt a kelet-ukrajnai háborúban, ahogy ők nevezik hivatalosan, „antiterrorista akcióban”. A néhány fiatal közül ő az egyik zápszonyi, akinek mint hivatásos belügyi alakulatnál szolgálónak, részt kellett venni a háborúban – Zápszonyban egyébként eddig még senkinek sem tudták személyesen átadni a behívót. Legutóbb egy négy éves kislányt menekített ki az ún. szakadárok – egyébként főleg orosz és idegen zsoldosokból álló csapatok – által szétlőtt házból, aki azonban a karjaiban halt meg, már nem tudták megmenteni. Azt mondta, hogy akár mi is lesz, többé nem megy oda vissza. Rövidesen kezébe kapja a jogi diplomáját, ha lehet, egyelőre Magyarországon folytatja tovább az életét.

Ottlétemkor alkalom nyílt arra is, hogy vendéglátóimmal Beregszászon, Magyarország Konzulátusán találkozzak Szalipszki Endre főkonzullal és dr. Mélykuti Ferenc vezető konzullal. Az egyeztetés alkalmával sok értékes információt kaptam Kárpátaljáról, a kelet-ukrajnai háború, egyáltalán az ukrajnai politikai helyzet jelenlegi és várható következményeiről. Nehéz gazdasági helyzet van, áprilistól az elektromos áram ára a négyszeresére, a gázé a hétszeresére emelkedik, ezért bár már most is kritikus helyzet van a jövedelmek hiánya vagy a pénz elértéktelenedése miatt, de az eddigieknél sokkal jelentősebb problémával kell majd szembe nézniük az itt élőknek 2015 őszétől. Jelenleg árukészlet van az országban, de a termékek egyre inkább megfizethetetlenebbé válnak (az átlagnyugdíj értéke kb. 10.000 Ft, akinek van munkája például egy gyárban, négy műszakban 30-40.000 Ft-nak megfelelő összeget keres havonta). A főkonzul szerint a legnagyobb segítség az lenne az itt élőknek, ha Magyarországról továbbra is minél többen jönnének turistaként Kárpátaljára. Sok látnivaló van, kedvesek az emberek, történelmileg fontos, szép tájak, települések vannak ezen a vidéken. Komoly gondot jelent a megélhetés, ez és a háborús fenyegetettség sok fiatalt távozásra késztet. Sokat segíthetne ezen a helyzeten, ha Magyarországgal a gazdasági kapcsolatok megélénkülhetnének. Önkormányzatunkat is bíztatta a főkonzul úr arra, hogy kössünk Zápszonnyal testvértelepülési együttműködési megállapodást, vegyünk részt közös pályázatokon, erősítsük a települések közötti kulturális, sport és gazdasági kapcsolatokat.

Bacskai László polgármester úrral megállapodtunk abban, hogy mindketten kezdeményezni fogjuk a képviselő-testületünknél a testvértelepülési megállapodás megkötését, amire akár még a nyár előtt sor kerülhet. Polgármester úr kérte, hogy adjam át szívélyes üdvözletét az újkígyósiaknak. Különösen is hálás szívvel gondolnak azokra, akik adományukkal segítették gyűjtési akciónkat.

Ezúton én is köszönetem fejezem ki minden adományozónak! Csekély húsvéti adományunkkal szolidaritásunkat fejeztük ki a kárpátaljai Zápszony község lakóinak. Köszönjük Nagy-Kasza Dánielnek és családjának, hogy fölhívták erre a figyelmünket, és segítségükkel közvetlenül tudtuk eljuttatni a támogatást szolgálatuk helyére.

Szebellédi Zoltán

polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás