Védekezés a kártevő selyemfényű puszpángmoly ellen – Újkígyós város weboldala

Védekezés a kártevő selyemfényű puszpángmoly ellen

Tisztelt újkígyósi lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a szomszédos településeken az elmúlt évhez hasonlóan, újra megjelent a selyemfényű puszpángmoly lárvája. A selyemfényű puszpángmoly évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. A tavalyi évben városunkban is tapasztalható volt hasonló kártevők inváziója.

Felhívjuk mindazon földtulajdonosok, területhasználók figyelmét, akinek tulajdonában, kezelésében olyan földterület, illetve olyan gazdanövényként számba jöhető kultúra vagy más növényzetek (haszonfák, bokrok stb.) vannak, ahol az amerikai fehér szövőlepke és a selyemfényű puszpángmoly fertőzése megtalálható, azonnal kezdje meg a felszámolását!

Védekezés

Észlelésük esetén minél előbb el kell távolítani a kártevővel fertőzött hajtásokat és megsemmisíteni azokat, házi kertben ez a védekezési mód általában elegendő. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon a jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell.

Súlyos fertőzésénél a Decis, a Ciperkill, a Mospilan, Gazelle, Spilan rovarölő szerek hatásosak a rágó szájszervű hernyók ellen.

A védekezési kötelezettséget a 2008. évi XLVI. törvény, valamint a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet írja elő. Az amerikai fehér szövőlepke esetében is igyekezzünk a védekezést mielőbb végrehajtani, mert fiatalabb hernyók ellen azok szétszéledése előtt a védekezés hatékonyabb.

 

Újkígyós Város Önkormányzata

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás