Békés megyéért kitüntető díjat kapott Harangozó Imre – Újkígyós város weboldala

Békés megyéért kitüntető díjat kapott Harangozó Imre

bekes_megyeert_kitunteto_dij

Szrenka Pálné, Harangozó Imre és Dér István Békés Megyéért, Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere pedig Polgárokért kitüntetést vehetett át a megyei közgyűlés ünnepi ülésén, amit 2019. szeptember 4-én szerdán tartottak Békéscsabán a Jókai Színház Vigadójában. A díjakat Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke és Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke adta át a kitüntetetteknek.

Az ünnepségen elhangzott laudáció szerint a közművelődés terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként kitüntetett Harangozó Imre végzettségét tekintve mezőgazdasági gépszerelő, okleveles általános iskolai tanító, hitoktató, mesterfokú diplomája szerint hit és etikatanár, valamint kollégiumi nevelőtanár. Évtizedeken át folytatott kutatói és publikációs tevékenysége jussán a legtöbben néprajzkutatóként ismerik.

1991-ben alapította meg barátaival az „Ipolyi Arnold Népfőiskola” Kulturális Egyesületet, amelynek megalakulása óta elnöke. Tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak, alapító tagja a budapesti székhelyű Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesületnek is. 2002 óta dolgozik az Újkígyósért Közalapítvány kuratóriumának elnökeként. A békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium római katolikus hittantanára.

Az elmúlt közel négy évtizedben bejárta szinte az egész magyar nyelvterületet. Sok gyűjtőúton vett részt Erdélyben, Moldvában, a Bánátban, a Zoboralján és a palócok körében, de otthonosan mozog az alföldi pásztorok világában is. Kutató, feltáró és gyűjtőmunkájának java részét teszi ki az itt élő nemzetrészek, töredékek megismerése, megismertetése. Nagy kitartással gyűjti azokat a tárgyi és szellemi kincseinket, amelyek máskülönben az enyészet sorsára jutnának. Több mint két tucatnyi kötet szerzője, szerkesztője. Sok tudományos és ismeretterjesztő publikáció megírója, kiállítás megrendezője, televíziós, rádiós produkciók néprajzi szakértője és gyakori megszólalója. Előadásain nagy felkészültséggel, ugyanakkor szenvedélyesen beszél nemzeti kincseinkről, legyen az építészet, hitvilág képzőművészet, népi vallásosság, népviselet, népzene, vagy maga a nyelv.

Munkáját több díjjal is elismerték: 2003-ban a Magyar Néprajzi Társaság néprajzosi, gyűjtői tevékenységét méltatva Sebestyén Gyula-emlékérmet adományozott neki. 2006-ban Újkígyós Város Önkormányzat Képviselő-testülete a település kultúrájának, hagyományainak összegyűjtéséért, publikálásáért, valamint közéleti tevékenységért „Újkígyósért” kitüntetésben részesítette. 2013-ban a Téka Alapítvány Kuratóriuma a szamosújvári Téka Művelődési Központ és Szórványkollégium évtizedes, kitartó anyagi és erkölcsi támogatását, az Erdélyi Mezőség szórványmagyarságának kultúráját föltáró következetes szakmai tevékenységét a Téka-díj odaítélésével honorálta. Szintén 2013-ban a nagykanizsai Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem közössége, az egyetemes magyar kultúra értékeinek megtartása és átörökítése érdekében kifejtett önzetlen munkásságának elismeréseként közfelkiáltással Magyar Műveltség-díjat adományozott neki.

Harangozó Imre úgy fogalmaz: szerető családja, különösen néhai édesapja, édesanyja és felesége áldozatvállalása, támogató szeretete is nélkülözhetetlen volt mindazhoz, amit eddig elért. Örömmel látja, hogy az általa képviselt szellemiség tovább él gyermekeiben, tanítványaiban, végzős egyetemista leánya művészettörténésznek, fia grafikus művésznek tanul.

A Békés Megyéért kitüntető díjra Újkígyós Város Önkormányzat Képviselő-testülete terjesztette fel Harangozó Imre néprajzkutatót – amelyhez aztán több szervezet és személy is kapcsolódott. Az elismeréshez ezúton is gratulálunk, életére, munkájára továbbra is Isten áldását kérjük.

20190904_115540.jpg

20190904_120757.jpg

Fotó: Dajkó-Bakos Viktória – Szebellédi Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás