A területi államigazgatás átalakítása a Jó Állam Program keretében – Újkígyós város weboldala

A területi államigazgatás átalakítása a Jó Állam Program keretében

2012. április 13-án településünk vendége volt Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az egy órás előadáson az érdeklődők rálátást kaphattak Magyarország új közigazgatási rendszerének kialakítására. Az újonnan kialakítandó rendszer célja, az egyablakos ügyintézés bevezetése és az államigazgatás egyszerűbb, hatékonyabb, átláthatóbb működésének megteremtése. A szabályozás három fő területet érint úgy, mint: fővárosi, megyei kormányhivatalok működése; járások kialakítása; illetve a kormányablakok felállítsa.

Fővárosi, megyei kormányhivatalok kialakítása 2010-2011-ben történt. 2011. január 1-jén 14 szerv, 253 szervezet állt fel, a kormánytisztviselők száma jelenleg 20 000 fő. A hivatalok működési költsége 124,5 Mrd Ft. A fővárosi, megyei kormányhivatalok 2012. évi fő feladatai közé tartozik a Védelmi bizottság elnöki feladatainak átvétele, törvényességi felügyelet a helyi önkormányzatoknál. A feladatok közé új elemek is kerültek beépítésre:

•Az önkormányzat mulasztása esetén önkormányzati rendeletet alkothat

•önkormányzat helyett a kormányhivatal döntést hozhat és megvalósíthatja közszolgáltatást az önkormányzat költségére

•állami támogatás megvonásának vagy visszatartásának kezdeményezése

•felügyeleti bírságot szabhat ki

•önkormányzati testület feloszlatásának kezdeményezése a Kormánynál perindítás a sorozatos jogsértést elkövető polgármester ellen.

A magyar történelmi hagyományokon alapuló járás, az államigazgatás legkisebb területi egysége.

A Kormány célja olyan modern kori járások kialakítása, melyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel működő rendszer létrejöttéhez. Járások tervezett száma: 168 járás a megyékben és 7 körzet Budapesten.

A kialakításnál a gyors és könnyű hozzáférés az államigazgatási szolgáltatásokhoz, a létező ügyintézési helyszínek megőrzése, a területi államigazgatási szervek illetékességi területeinek járási alapú rendezése, valamint a megyék határainak megőrzése voltak a fő alapelvek.

A járási hivatalok legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz.

A járási hivatalokhoz kerülnek:

•a jegyző – kivételesen a polgármester, a polgármesteri hivatal ügyintézője – hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek,

•a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek

•jegyzőnél maradnak azok az ügyek, amelyekhez a helyi viszonyok ismerete szükséges

•81 államigazgatási feladat maradna a jegyzőknél, és 80-at telepítenének át a járási hivatalokra.

2011 januárjában, 29 helyszínen nyílt kormányablak. Céljuk az ügyfélbarát ügyintézés, ami többek között a hosszított nyitvatartással érhető el (hétfő-péntek 8-20 óráig). Jelenleg 61 ügykörben lehet ügyeket intézni. 2013 végére a kormány tervei szerint megvalósul az egyablakos ügyintézés, mely azt jelenti, hogy egy ügyben az állampolgárnak nem kell különböző hivatalokat felkeresnie, hanem egy helyen tudja intézni az ügyeit. 2011-ben 232 ezer ügyfél 256 ezer ügyben vette igénybe a Kormányablakok szolgáltatásait – amit államtitkár úr kormányzati sikerként értékel.

A kormányablakok kiemelt feladatai tartozik az általános kormányzati szándék, programok megjelenítése

(Széchenyi Terv pályázatairól, Karrier Híd Programról információ, devizahitelesek tájékoztatása, Alaptörvény Asztala).

Dr. Rétvári Bence a kormányablakok jövőjével kapcsolatban tájékoztatott, hogy a jövőben minden járási székhelyen és okmányirodát működtető településen Kormányablak nyitását tervezik, az előadáson felmerült, hogy a 300 megnyitandó kormányablak egyike városunkban működne. 2013 végére kb. 3000 ügykörben várják majd a felsőfokú képzésben részesült ügyintézők az állampolgárokat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések, az elszámoltatható, gyors és pontos, továbbá kiszámítható államapparátus kialakításában segítenek, ezzel is javítván Magyarország nemzetközi megítélésén.

(Dr. Rétvári Bence előadását a kábeltelevízió hamarosan műsorra tűzi.)

Turovszki Krisztián


Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás