Galiba Napok 2011-ben – Újkígyós város weboldala

Galiba Napok 2011-ben

Újkígyós Város Önkormányzata a civil szervezetek közreműködésével 2010-ben először szervezte meg az Újkígyósi Galiba Napok gasztronómiai rendezvényét.


2011-ben az előző évi tapasztalatok alapján hívtuk életre ismét a programot: volt a mezőgazdaságot érintő szakmai fórum, amatőr borverseny a környékbeli településeken megtermelt borokkal, amerikai foci bemutató, kisgyermekeknek különböző játékok, hagyományőrző csoportok bemutatkozása az Összefogás Újkígyósért Közhasznú Egyesület szervezésében, magyar tánccsoportjukat hozták el az Arad megyei újzimándi barátaink, a könnyűzene kedvelői is megtalálhatták a számításukat a Békés megyei Insert Coin és a Grund zenekar koncertjén, az előző évihez hasonlóan frenetikus előadást tartott az Experidance táncegyüttes.

A fő attrakció mégis a főzőverseny volt. A libát választottuk a Galiba Napok középpontjául. A libatenyésztésnek, a libatömésnek nagy hagyománya van Újkígyóson. Régebben piacoztak, az utóbbi időben pedig szinte nagyüzemi módon foglalkoztak vele. Kíméletlen munka, de sok család megélhetését biztosította, és reméljük, még a jövőben is megélhetési forrás lehet a libatömés. De nem csak a termelés hagyománya miatt, hanem azért is a libára esett a választás, mert rendezvényünk ezáltal különlegességnek számít megye-, illetve országszerte egyaránt.

Az első évben föladtuk a leckét a jelmondattal: „Két liba egy bográcsban”. A résztvevők száma és az elkészített ételek változatossága azonban bizonyította, hogy a magyar ember minden helyzetben föltalálja magát, a nevező csapatok nem ijedtek meg ettől a feladattól sem.

Idén is 25 csapat több mint 30 féle ételt készített. A „jelszó” ugyan maradt, de könnyítésképpen nem csak bográcsot használhattak a csapatok, hanem belátásuk szerint bármilyen főző-sütő eszközt. Ez is, no meg a már kialakult rutin is hozzájárult ahhoz, hogy óriási szakmai előrelépést tapasztalt a zsűri a gasztronómiai versenyen.

Most már elmondhatjuk, a tavalyi „recept” bevált. Olyan gasztronómiai rendezvényt indítottunk útjára, amely jó visszhangra talált, kellemes emlékeket idéz az ide látogatóban. Egy olyan hagyományos vendégcsalogató rendezvény alapjait tettük le közösen, amely lassan-lassan hozzájárulhat Újkígyós régi hírnevének öregbítéséhez idehaza és határainkon túl is.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki dr. Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának, aki nem csak vállalta rendezvényük fővédnöki tisztét, hanem személyesen is részt vett rendezvényünkön és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakácsnak, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének, aki a főzőverseny szakmai védnöke és a zsűri elnöke volt.

Önt is várjuk jövőre az Újkígyósi Galiba Napok rendezvényeire!

Szebellédi Zoltán
polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás