Gera Katalin ismét Újkígyóson – Újkígyós város weboldala

Gera Katalin ismét Újkígyóson

 

A 2010. október 22-én megrendezett Kisvárosi Esték programsorozat keretén belül került sor Gera Katalin szobrászművésszel, Újkígyós Város díszpolgárával egy kötetlen beszélgetésre. A program házigazdája Szebellédi Zoltán polgármester, a művésznő beszélgetőtársa Harangozó Imre, az Újkígyósért Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt.

Gera Katalin egy jól működő közösségbe született bele, a mai napig is meghatározza alkotótevékenységét a generációkon átívelő hagyomány. Ősei a többi dohánykertész családdal költöztek a településre. Számára fontosak a gyökerek, hiszen innen indult. „Jó a kapcsolatom az egész várossal, szeretettel látnak, jó ide hazajönni.”

A gyermekkorában zajló folyamatok, mint a parasztság tönkretétele, a végrehajtók világa rányomta bélyegét az életükre. A falu végén ennek ellenére is megtalálták a módját az örömnek, nagyon összetartottak az emberek. „Ki lehetett rekeszteni a szörnyű, nyomasztó világot.” Már gyermekkorában megmutatkozott tehetsége, amelyre a szülei figyeltek fel. Nem is volt kérdéses a továbbtanulás lehetősége, mert mindig jó tanuló volt. Édesanyja egy újságcikkben fedezte fel a budapesti képzőművészeti gimnáziumot, itt lehetősége volt, hogy egyre jobban fejlődjön. Nagyon sokat köszönhet a családjának. Bátyja 17 évesen elment dolgozni a vasúthoz, hogy ki tudják fizetni neki a kollégiumi díjat. Katalin – mikor bekerült a budapesti Művészeti Középiskolába -, falusi gyerek révén addig nem sokat látott a világból, nem volt elég művelt, de ezt sosem éreztették vele az osztálytársai. A tanárok is megértők és segítőkészek voltak.

Alkotásai kecsesek, láthatóan női kéz alkotta tárgyak. Felfedezhetőek bennük a szülőföldhöz való ragaszkodás elemei. Műveiben a gyermekkorához tér vissza. Nemcsak a paraszti élet keményebb része, hanem a családi összejövetelek is megjelennek bennük. Körülbelül 40 db köztéri alkotása van, amelyek között díszkutak, portrék, szobrok, domborművek valamint emlékművek találhatók.

22 éve tanít a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. Az ő nevéhez fűződik többek között a látványtervezés alapszak létrehozatala is. „Jó fiatalok közt lenni, fiatalon tartja az embert.”

A művésznő még diákéveiben ismerte meg férjét, Csernák Árpád színművészt, akivel a Színművészeti Kollégiumban találkozott. Árpád is nagyon szeretett olvasni és festeni. A közös érdeklődési kör és az ismeretség hozta őket össze, amiből később Debrecenben házasság született. „ A mi családunk egy alkotó műhely”- mondja. Családjával kiemelkedő szerepet vállalnak a szellemi életben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a 2002-ben létrejött Búvópatak című folyóirat: „Kívülről nem látszik, de ott van és tiszta a vize.”

2006-ban készített egy életfa szobrot Kaposvárra, amely egy olyan köztéri alkotás, melyen kaposvári újszülöttek nevei szerepelnek. Ez az emlékmű megtelt, ezért valószínűleg készítenie kell majd egy új szobrot. A másik két folyamatban lévő munkája az a két szobor mely, Kaposváron egy kör alakú kápolnába kerülne. Az egyik egy Pieta, a másik, pedig egy egészalakos Szent László szobor. A közeljövőben egy birkózó olimpikon portréját kell elkészítenie, egy emléktáblával. Magának is szokott kedvtelésből szobrokat készíteni.

A Hazaváró Emlékkút bronzból és kőből készült makettjét ajándékozta Újkígyósnak, melyet fiával, Csernák Mátéval készítettek. Zárógondolatként így fogalmazott: „Elindult egy kis parasztlány és mégis eljutott valahová.”

Az estét Szebellédi Zoltán egy Winston Churchilltől vett idézettel zárta. „Egy pesszimista minden lehetőségben látja a nehézséget; egy optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.”

Végül Harangozó Imre Radnóti Miklós Majális című versét idézte:

A hangraforgó zeng a fű között,

s hördül, liheg, akár egy üldözött,

de üldözők helyett a lányok

kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdrehull, lemezt cserél,

a háta barna, lába még fehér,

a rossz zenén kis lelke fellebeg

s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,

az ajkukon ügyetlen szép szavak,

duzzasztja testük sok kicsiny siker

s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,

hisz megvan bennük is, csak szendereg

az emberséghez méltó értelem.

Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

Tömösi Helén, Turovszki Krisztián

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás