Lakossági tájékoztató – Újkígyós város weboldala

Lakossági tájékoztató

Újkígyós Város Önkormányzata 1 000 000 Ft összegű támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírásra kerülő „A közösségi és gazdasági testvértelepülési programok és együttműködések támogatására, 2023. évi „Nemzetpolitikai célú támogatások” 2.1. A. alprogram: Magyar – magyar közösségi kapcsolatok támogatása című pályázati kiírás kapcsán.

2008. szeptember 13-án ünnepélyes keretek között került sor a testvértelepülés, Szépvíz és Újkígyós között együttműködési megállapodás megkötésére. A megállapodás értelmében az együttműködő felek vállalták, hogy elősegítik a közvetlen, kétoldalú kapcsolatokat az információ-, tapasztalat- és tevékenységcserét, a gazdasági, szociális, vallási, kulturális és idegenforgalmi területen. Az együttműködés kiterjed a sportélet, az oktatás és gyerekek csereüdültetésének fejlesztésére. Különös figyelmet kívánunk fordítani a fiatal generációk közötti kapcsolatok, intézményi együttműködés fejlesztésére.

A támogatás adta lehetőség kihasználásával az önkormányzat dolgozói, képviselők, a Szépvízi Nád dűlőben lévő Káposztavágás és vásár ünnepének alkalmából meglátogatták a testvértelepülést. A találkozás alkalmával ápolják, fejlesztik kapcsolataikat, magyar nemzeti azonosságtudatuk megerősítése a testvér-települési együttműködések erősítése céljából.

2023. október 12-én kora reggeli indulás, első megálló a Király-hágó (más néven Erdély kapuja,) Romániában, a Réz-hegységben, Kolozs és Bihar megye határán, Királyhágó és Báródsomos települések között, 582 méter magasságban található hágó. A kissé fázós idő ellenére is csodálatos látványt nyújt. A Hágó gazdasági és kulturális szerepe is nagy, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között. Sokáig itt volt Partium és Erdély határa, a kiegyezésután pedig az Erdély megnevezés helyett gyakran a „Királyhágón túl”-t használták.

A szemet gyönyörködtető látvány végig kísérte utunkat a következő megálló Parajd a legnagyobb községközpont Hargita megyében. A Sóbánya a föld alatti látogatási szintje az „50-es Szinten” működik, amely 120 m mélyen helyezkedik el a felszínhez viszonyítva. A közlekedés a sóvállalat autóbuszaival van megoldva, ami az 1250 m hosszú alagúton keresztül a látogatási szinthez vezető kapuig szállította csapatunkat. Parajdhoz tartozik Alsósófalva, Felsősófalva és a mintegy 140 lelket számláló Békástanya. Az összlakosság száma kb. 7250 fő, a községközpontban hozzávetőlegesen 4 000 ember él. Parajd központjában található az a hármas útelágazás, ahonnan északi irányban a Bucsin-hegységen át 51 kilométerre van Gyergyószentmiklós, délkeleti irányban, Korondon át, 38 kilométer megtétele után érhető el Székelyudvarhely.

A kis medencét északon, keleten és délkeleten a Görgényi-havasok karéja övezi. A sóbányában tett látogatás után folytatódott az út Farkaslaka – Tamási Áron nyughelye felé. Koszorú elhelyezése, megemlékezés a Kossuth díjas íróról, aki 1966. május 26.-án Budapesten hunyt el, de kérésére szülőfalujában, Farkaslakán temették el. Sírja a templomkertben található melynek sírkövét Szervátiusz Jenő, és fia Tibor, erdélyi szobrászok alkották. A kövön ez a felirat olvasható: Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának. Tamási Áron kimagasló megörökítője volt a székely életmódnak. Munkássága az Ábel trilógiában csúcsosodik ki, melynek híres mondata a szülőföldhöz ragaszkodás csodálatos megfogalmazása. ‘Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.’ Síremléke a Hargitáról származó kb. 8 tonnás bazalttömb. Az emlékműről Sütő András, a híres író mondta: Több tonnás hegyi beszéd.’ Farkaslakáról „egyenes” út vezetett Szépvízig, ahol szeretettel fogadták az érkező vendégeket.

A következő napokban bejártuk a környéket, meglátogattuk a Határőr Emlékközpontot, ahol élményekkel teli időutazásban vehettünk részt, melynek során bepillantást nyerhettünk a székelység ezeréves történelmébe. A kiállítás a székely hadszervezetek és a határőrizet történetét mutatta be a Keleti-Kárpátokban, az Árpád-kortól a második világháború végéig.

A 2021 augusztusában megnyitott, három szintes, impozáns épület a Székely Határőr Emlékközpont nevet kapta, mely hiánypótló és egyedi turisztikai célpont Székelyföld térképén. Az örmény ház és örmény templom, mely tanulságúl szolgál arra, hogy híven őrzi örmény örökségét a szépvízi ember, a békés egymás mellett élés mintája.

Jártunk a közeli Fügés – tetőn, mely a Csiki – havasok főgerincének legfontosabb pontja, csodálatos látványban volt részünk. Láttuk a Csíki havasok vonulatát és a Tatros folyó völgyét. A Keleti – Kárpátok központi fekvésű átjáróját a Tatros folyó völgyfőjében a Gyimesi hágót. A látvány, a havasi kaszálók, a tiszta levegő, a Szellő, mely fele erdő – fele kopár hegycsúcsával hívogató szépségével ….. mind-mind maradandó emléket képez az odalátogatóban.

Következő „kötelező” program a „Csengő” Tejfeldolgozó üzem meglátogatása, betekintés a gyártás folyamatába és (természetesen) vásárlás az itthon maradottak számára. Az üzem az összetartozás, segítés, „együtt termelés” iskola példája. A közeli Csíksomlyó kegytemplom, könnyező Mária-kegyszobor, mely hívő és „hitetlen” embert egyaránt megérint… a hely a magyarság legnagyobb búcsújáró helye.

Baráti találkozások, beszélgetések, Pálos-pataka és a Szalonka-pataka vízének „összegyűjtője” a mesterséges víztározó és a megtekintéséhez vezető séta, a látvány …. a csend… a fenyő illata mind az ottlét hozzátartozója. A szombat a „káposzta vágásról”, kulturális eseményekről, testvértelepülésekről szólt. A kultúra úgy teljes, ha a mezőgazdaság kultúrája találkozik a népzene a népviselet kultúrájával a káposztavágáson ez is megtörténik. A nap zárása a bál, ahol a fáradságos napi munka után együtt szórakozik a vendéglátó a vendégekkel. Gyorsan, szinte észrevétlenül telt el a támogatás által biztosított 4 nap, vasárnap a kora esti órákban, élményekkel gazdagon érkeztünk vissza Újkígyósra.

Susán Éva
pályázati referens

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás