Összefogás, libák, Janicsák Veca-Gasztronómiai fesztivál és hagyományőrzés Újkígyóson – Újkígyós város weboldala

Összefogás, libák, Janicsák Veca-Gasztronómiai fesztivál és hagyományőrzés Újkígyóson

Az Összefogás Újkígyósért Közhasznú Egyesület minden eddiginél nagyobb szerepet vállalt az idén a város híres gasztronómiai fesztiváljának a megrendezésében. A korábbi években csupán a Galiba Nap egyik fő programját, a „Hagyományőrző egyesületek találkozóját” szervezték. Most azonban a Petőfi Sándor Művelődési Házzal közösen, valamennyi galibás esemény koordinálását magukra vállalták, amire a Leader HACS Kertészek Földje Akciócsoport pályázatán 1,5 millió forint nyertek. A fesztivál hagyományos eseményei a művelődési ház fergeteges esti programjaival (Sziluett társastánc, Reckír zenekar, Janicsák Veca-koncert) egészültek ki.

A főzőverseny délelőtt kezdődött, s míg a főzőhelyeken főttek, sültek a különlegesebbnél különlegesebb libaételek, a közelben erős emberek, pónilovasok, strandfoci és a Rádió 1 élő kívánságműsora szórakoztatta a város lakosságát. Természetesen az Összefogás „fő műsorszáma”, a Hagyományőrző egyesületek találkozója sem maradhatott el. Az összefogás sátorban ezúttal közel nyolcvan fellépő állt közönség elé.

Elsőként a Balassi néptáncosok szenior csapatának, az Őszülő Halántéknak a fergeteges műsorát csodálhatták meg az egybegyűltek. Mint Juhász Páltól, az együttes vezetőjétől megtudtuk, 1997-ben a Balassi Táncegyüttes 50. évfordulóján a Balassi egykori táncosai újra összeálltak egy jubileumi produkcióra. Az akkori fellépés olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt vannak, s ebben az évben már ők is jubileumot ünnepelnek, a tizenötödiket. Újkígyóson öt táncprodukciót láthatott tőlük a közönség. Valamennyi koreográfiát (Szakácsasszonyok tánca; Feketelaki ritka és legényes; Adjon Isten, ugrós; Pontozó és forgatós; Három a tánc) Born Miklós, a Balassi egykori alapítója készítette. Mint elmondták, a neves tánccsoport egyik fő célja az, hogy fellépéseiken tovább éltessék egykori tanáruk, vezetőjük Born Miklós — vagy ahogy ők nevezik, Samu bácsi — néptánc feldolgozásait, koreográfiáit. Büszkén emlékeztek arra a tavalyi, Jókai színházas fellépésre is, ahol Born Miklóst a 80., Mlinár Pált, a Balassi jelenlegi művészeti vezetőjét pedig a 60. születésnapján köszönthették.

A kígyósi diákok körében 2009-ben kezdődött a citeraoktatás. A találkozón a legtehetségesebb kígyósi kisiskolások — Mészáros Gréta, Bálint Adrienn és Gedó Fanni — is megmutatták tudásukat. Bár népzenetanáruk, Rácz Gyula nem tudott eljönni az eseményre (épp egy népzenetáborban tartózkodott Hajdúböszörményben), telefonon elmondta, annak idején 11 kisgyermekkel indult a kígyósi citeraoktatás, ma pedig 26 újkígyósi diák tanul játszani a citerán. Ez a szám arról is tanúskodik, hogy a Harruckern János Közoktatási Intézmény népzene tagozatán az újkígyósiak a legaktívabbak ebben a műfajban.

Ráadásul két kígyósi felnőtt, Szebellédi-Szász Erzsébet és Gurbity Gábor is érdeklődött Rácz tanár úrnál a citeraoktatás felől. A két idősebb tanítvány azóta saját együttest is alapított Kígyósi Citerások néven. Természetesen ők is felléptek e rendezvényen. Műsorszámukba három férfi énekest is bevontak: Szebellédi Zoltán polgármestert, Szebellédi Áront és Nagy Balázst. Verbunkkal és betyárnótákkal szórakoztatták a közönséget.

A Tengelic Énekegyüttes tagjai is kígyósiak. Pontosabban magyar népdalokat kedvelő újkígyósi és szabadkígyósi asszonyok. Több mint hét éve dalolnak együtt, szakmai irányítójuk, vezetőjük a Csíkszeredából származó János Hajnalka. Névadójuk pedig Rákóczi Antal, az egyik énekes férje, aki kifogásolta, hogy Hajnalka tréfásan „Anyóka klubnak” nevezte a többnyire fiatal hölgyekből álló csoportot. A Tengelic három népdalcsokorral készült az idei Galiba Napra: egy székelyföldi válogatással, egy moldvai és egy gyimesi összeállítással. Mint megtudtuk, tagjaik 2011 januárjában részt vettek egy megyei minősítő fesztiválon, ahol a neves művészekből álló zsűri kiemelt arany minősítéssel értékelte teljesítményüket.

A Tengelic együttest a Csaba Kulturális Egyesület néptáncosai követték. Fergeteges műsorukhoz vezetőjük, Pintér Tibor fűzött érdekfeszítő kommentárokat. Mindebből az is kiderült, hogy az 1996-ban létrejött tánccsoportban több újkígyósi tehetség is megfordult, sőt, néhányan máig aktív tagjai az egyesületnek.

Maroknyinak tűnhetett a maga kilenc tagjával az Újkígyósi Néptánc Csoport, mégis óriási sikert aratott műsoruk. Vezetőjük, Bacsa László néptánc pedagógus már 5 éve oktatja az újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola növendékeit a néptánc fortélyaira. Mint mondta, a legtöbben már a kezdetektől tagjai az együttesnek. Hetente két szakköri órában gyakorolnak, tudásukat pedig különböző fellépéseken mutatják be. Bár az alakulásuk óta számtalan néptánccal ismerkedtek meg a gyerekek, a Galiba Napon kedvenceikből, a mezőföldi és a dél-alföldi táncokból adtak ízelítőt a közönségnek. Ezek — mint kiderült —, rendkívül látványosak a tánc közben használt eszközök (botok, üvegek, stb.) miatt.

A hagyományőrzők találkozójára már nem először jöttek el a csorvási Kisze Citeraegyüttes tagjai. A telekgeredási, gerendási és csorvási lányok három évvel ezelőtt alapították az együttesüket. A kis csapat rendszeresen szerepel különböző városi és megyei rendezvényeken, de az együttes vezetője, Bernáth Katalin büszkén újságolta azt is, hogy a 16. országos népzenei minősítő versenyen térségi szinten kiváló, országos szinten pedig ezüst minősítést értek el. Az újkígyósi Galiba Napra négy dalcsokorral készültek: csongrádi, gyimesi, mezőségi és magyarbődi dallamokkal.

Nagy elismerést kapott a kígyósi közönségtől a Kemény Mag Spontán Formáció. A főleg Beatlest, John Mayert és más népszerű zenét játszó fiatalemberek a 2005-ben alakult békéscsabai Kemény Gitárklub alapító tagjai voltak. Mára önálló együttessel és műsorral állnak színpadra, soha nem felejtve azonban az „anyaklubot”, ahonnan kinőttek, s amelynek máig tagjai maradtak.

S míg az összefogás sátorban a hagyományőrzők találkozója folyt, a zsűri elbírálta a főzőversenybe nevezők ételcsodáit. Három fő- és öt különdíjat osztott ki a Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács vezette bírálói kör.

Az első díjat a „Giga-báj Döbrögi sátrában” nevű csapat nyerte. A csapat tagjai Nátor Jánosné, Gedó Erzsébet, Mancz Fatime Nóra, Turovszki Bernadett és Turovszki András, akik két éjszakát tölthetnek el a paksi Erzsébet Nagy Szállodában. A második helyezettek a „Furfangos betyárlibák” lettek, a nyereményük szintén két éjszaka, amit a gyulai Wellness Holtel ajánlott fel. A csapat tagjai Virág Ernesztina, Hegedűs Cecília, Szerémi Ágoston és Oláh Dénes. A harmadik helyet a „Hazai libák csapata” csípte meg, ezzel a mórahalmi Colosseum Hotelba juthatnak el, ahol rájuk is, mint a többi győztesre, két ajándék éjszaka vár. A csapat tagjai: Schríffert Béla, Lengyel István, Endrei Zoltánné, Czene Péterné és Skaliczki Józsefné voltak.

Az öt különdíjas csapat, a Kígyósi menyecskék, a Döbrögi szakácsai, az Őszülő halánték, a szépvíziek négyes fogata és a Coop-os libák, szintén értékes nyereményekkel gyarapodott. Simonka György országgyűlési képviselő például egy élő birkát ajánlott fel, Újkígyós Város Önkormányzata és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház élő libákat és ajándékcsomagot adott, a szabadkígyósi Sarki Háztartási Bolt szintén ajándékcsomaggal járult hozzá a díjakhoz.

A zsűri elismeréséért csaknem húsz csapat szállt ringbe. A szervezők köszönetüket fejezik ki azoknak is, akik ezúttal nem nyertek, de a versenyben részt vettek

Magyar Mária

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás