LÉGZÉSVÉDELEM ÉS LÉGZÉSVÉDŐ ESZKÖZÖK (MASZKOK) HASZNÁLATA A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN
A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. Bár a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs evidencia sem a jelen járvány, sem a korábbi koronavírus járvány esetén élelmiszerekkel terjedő fertőzésre.
Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok a közelben álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek.
Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.
A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb csomagolási felületre jellemző módon nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni, tekintettel arra, hogy a koronavírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.
Magyarországon kívülről történő csomagolt élelmiszer importálása esetén a gyártótól, forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson elő semmilyen olyan szennyeződés, vírust tartalmazó váladék mely a raktározás, rakodás, szállítás, áruátvétel és csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné a láncban résztvevő dolgozókat és a vásárlókat. Tekintettel arra, hogy a fent említett, koronavírus felépítéséből adódó érzékenység miatt a vírus, a csomagolt élelmiszerek felületére kerülve rövid időn belül elpusztul, minimális annak valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a koronavírus közvetítésében. Igaz ez a fagyasztva, hűtve, valamint a környezeti hőmérsékleten történő csomagolt élelmiszerek szállítására egyaránt.
Gyanús szennyeződés esetén javasolt a csomagolt élelmiszer felületét, olyan vírusölő hatású szerrel letörölni, mely a csomagolóanyagot nem károsítja. Munkavédelmi és járványügyi érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszerhasználatos gumikesztyű biztosítása és használata szükséges.
Nem csomagolt élelmiszerek estében (zöldségek, gyümölcsök) a felületükön történő koronavírus túlélési esély a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony. A szállítás és lerakodás szabályait a fent leírtak szerint kell végezni. Zöldségek-gyümölcsök felhasználása és fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületük alapos folyóvizes lemosása. Ez azért is hasznos, mert esetlegesen növényvédőszer-maradványok és egyéb káros anyagok is lehetnek a zöldségeken, gyümölcsökön melyeket így szintén eltávolíthatunk.
A hideg vizes lemosás a szennyeződések jelentős részét eltávolítják, de vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta.
Leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, de nem minden esetben használható. Például szőlőt vagy ribizlit nehéz lenne meghámozni. De például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal. Fontos tudni, hogy mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani élelmiszert, például dinnyét. Ugyanis a gyümölcs pórusain át beszivárog a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.
Az élelmiszerek esetében fontos kiemelni továbbá, hogy azok hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63oC feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, jellemzően 60 0C felett elpusztulnak, így pár perces forralással, sütéssel bizonyosan elpusztíthatók.
Különleges élelmiszer-biztonsági hatósági intézkedések nem indokoltak a jól működő minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszer, az alapvető higiénés rendszabályok betartása garantálhatja azt, hogy a vírus zöldségek, gyümölcsök útján ne fertőzhessen, ez az út ne segítse elő terjedését.
Tisztelt Szülők!
Az iskolák bezárása természetesen gyermekélelmezésünket is érinti. Az általános iskolások étkeztetése a kialakult helyzet okán 2020. március 16-ától egyelőre bizonytalan ideig szünetel.
Kérjük a lakosság ez irányú megértését!
Tisztelt Lakosság!
A jelenlegi járványügyi helyzet, mindnyájan tudjuk, példátlan. Nagy valószínűséggel (és szerencsére), még egyikünk életében sem fordult elő még csak töredékében hasonló állapot sem.
Miután tapasztalataink nincsenek e területen, nagyon fontosnak gondolom, hogy körültekintően, higgadtan, felelősségteljesen és fegyelmezetten cselekedjünk az előttünk álló időszakban.
Kérem a kedves lakosságot, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódjon, a koronavírussal kapcsolatos információkat, útmutatásokat pedig alaposan olvassa át, és kerüljük a pánikkeltést, mert az egyáltalán nem szolgálja érdekeinket, nagy károkat okozhatunk vele.
A leghitelesebb és legteljeskörűbb tájékoztatást jelen esetben a vírussal kapcsolatban a koronavirus.gov.hu oldal. Kérem kövessék figyelemmel!
Kérem olvasson tovább!
A járványügyi helyzetre tekintettel létrehozunk a honlapon egy COVID-19 nevű menüpontot, ahol összegyűjtve lesznek megtalálhatók a honlapunkon közzétett koronavírussal és a járványügyi helyzettel kapcsolatos, a helyi lakosságot érintő legfrissebb, legfontosabb információk.
A honlapunkon közzétett általános információk forrásai minden esetben és kizárólagosan a
koronavius.gov.hu és az nnk.gov.hu (Nemzeti Népegészségügyi Központ)
Újkígyós Város Önkormányzata a lakosságot érintő kérdésekben természetesen folyamatos tájékoztatást ad.
Mindemellett kérem a lakosságot egyéni felelősségének átérzésére. Legyünk türelmesek, vigyázzunk egymásra, különös tekintettel a legveszélyeztetettebb csoportra, az idős korosztályra.
Tartsuk be az előírt protokollt!
Köszönettel:
Botyánszki Pál László
polgármester
Sertéstartók figyelmébe!
Az afrikai sertéspestis terjedése miatt Újkígyós “magas kockázatú” besorolást kapott. A hatóságok kirendelték az állatorvosokat a sertésállomány összeírására.
Segítsük állatorvosaink munkáját! Kérjük a sertéstartókat, hogy maguk is vegyék fel a kapcsolatot a körzeti állatorvossal, így hatékonyabban, gyorsabban végre tudják hajtani az összeírást.
Állatorvosaink 2 részre osztották a települést:
1. A Hosszú utca páratlan oldala,és az attól a Temető utca felé eső területek Dr. Ping Józsefhez tartoznak.
Dr. Ping József
Újkígyós, Gyulai u. 40.
Tel.:66/256-146
2. A Hosszú utca páros oldala és attól a Kis utca felé esők Dr. Krizsán Boglárkához tartoznak.
Dr. Krizsán Boglárka
30/608-2987-es szám hívható munkaidőben, vagy privát messenger üzenetet is küldhető.
További felvilágosítást az összeíráskor személyesen tudnakk adni állatorvosaink.
Köszönjük a segítséget!
“Együttműködés a kockázat-megelőzés és a katasztrófakezelés területén Nagyzerind és Újkígyós határ-menti térségben”
20 fő önkéntes tűzoltónk tett sikeres vizsgát a 40 órás alaptanfolyam után.
Újkígyós Város Önkormányzata köszönetét fejezi kiaz Újkígyósi Önkéntes Tűzoltó Egyesületminden tagjának az alaptanfolyamon való aktív részvételéért és szabadidejük “feláldozásáért”. Köszönet a munkáltatóknak, hogy a tanfolyamon résztvevőknek szabadságot biztosítottak, a vizsgázóknak a felkészülésért, a vizsga sikeres teljesítéséért!
Magyarország 2020.03.13. 21:15
A járványügyi helyzetre való tekintettel Magyarországon is bezárnak az iskolák – jelentette be Orbán Viktor facebook videójában.
A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állítottak fel és hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.
(Forrás:https://koronavirus.gov.hu/)
A 10 akciócsoport:
1. Oktatási akciócsoport – Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vezetésével
2. Járványügyi mobil konténerkórház megépítésének elrendelése – felelőse Tóth Tamás
3. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport – Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével
4. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport – élén Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár
5. Kommunikációs akciócsoport – Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezetésével
6. A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével
7. Pénzügyi akciócsoport – Varga Mihály pénzügyminiszter irányításával
8. A gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot – élén Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
9. Koronavírus-kutatócsoport (gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel) – Jakab Ferenc vezetésével
10. Határellenőrzési akciócsoport – Balogh János országos rendőr-főkapitány vezetésével.
2020. március 16-tól, hétfőtől kezdve. Tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be, ami azt jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek be az oktatási intézményekbe. A tanároknak folytatni kell a tanítást, de az oktatást digitális eszközökkel végzik, akár otthonról, ha megvannak ehhez az eszközei, akár az iskola digitális eszközeit használva. Akinek ezért be kell mennie az intézménybe, az bemehet.
Ez az új rendszer új módszertanokat is igényel, ezért az oktatási államtitkár már a jövő héten módszertani ajánlásokat tesz majd közzé.
Természetesen rengeteg kérdés felmerül most mindenkiben, hogy a gyakorlatban ez hogyan tud majd működni.
További intézkedés a járvány megfékezése kapcsán, hogy Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.
Megnyugtatásként azt is elmondta a kormányfő, hogy sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás (22 millió kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, 2 ezer lélegesztető é 2 ezer altatógép is rendelkezésre áll, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek).
Szabadtéri tüzek megelőzése – Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója
Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt emelkedik a szabad területi tüzek száma. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tűz is gyorsan továbbterjedhet.
VESZÉLY ESETÉN HÍVJA A 112-őt, vagy 105-öt
A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, holott sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:
A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.